Tollundgaard er set ovenfra mest skovdækket. Med Tollund Sø og golfbanens græsarealer som undtagelser. Læhegn og enkelte skovparceller er løvtræer, ellers er træbevoksningerne diverse grantræer. Vi har siden 2020 lavet artsregistrering over hvilke flora, fauna og fungi der på vores matrikel. Artlisten kan ses via et link andetsteds på denne side. Vi har derfor et meget stort kendskab til den natur der omgiver os.
Af spændende observationer kan nævnes sortspætte, skovmår, 29 arter dagsommerfugle, heriblandt isblåfugl og perlemorsommerfugle, almindelig flodguldsmed, blåtræhveps, stor jagtrovbille, hedegræshoppe, sø-majflue, gyldenhat, prægtig champignon, skønfodet rørhat og mange flere. I skrivende stund er den samlede artsliste på 1350 arter.
De største naturoplevelser herude er Tollund Sø med rigt fugle og insektliv, men også med et vældigt blomsterflor hele sommeren med vandplanter og randbevoksningen.
Det er at gå en tur i vores lysåbne granskove. Klipning af pyntegrønt holder skovene lysåbne og giver en magisk buske og urterig skovbund.
Det er at kratluske lidt på vores gravhøje. Disse små øer med overdrevsplanter som visse, djævelsbid, tormentil, smalbladet høgeurt.
Det er at følge træerne blive ældre og større år for år. Vi producerer og fælder træ, men rigtigt mange træer lader vi også stå for at ældes med ynde. For vi lever også af at være et rekreativt område, og er der noget der giver et sted sjæl, så er det store gamle træer. De ældste grantræer herude er ædelgraner der nærmer sig 70 år.
Naturen på Tollundgaard opleves bedst ved at gå en tur på vores vandrerute Tollundgaard Park Trail.
Er du naturkyndig og støder på en matrikelart, som vi ikke tidligere har registreret hører vi gerne fra dig. (SMS 26155708)